Ursula Haase

moeder en internetondernemer

Interview met Ursula Haase, retailer van zonwerende kleding en moeder

Ursula Haase is eigenaar van de webwinkel www.zonnekleding.nl., dat zonwerende kleding verkoopt. ’s Zomers draagt haar zoontje deze kleding wannneer hij langer buiten is. Op zijn gezichtje en handjes zijn smeert Ursula zonnebrandcrème met nanodeeltjes, omdat deze niet genoeg beschermd zijn. Er zouden eigenlijk alleen maar veilige producten met nanodeeltjes op de markt mogen komen, vindt Ursula Haase.

Wat verkoopt u?
Zonwerende kleding voor kinderen zoals t-shirts, badpakken en broekjes. Het materiaal bestaat uit reeds bekende stoffen zoals Elastan, Nylon en Polyester. De UV dichtheid wordt bereikt door de inherente vezelstructuur en de dichtheid van het weefsel.

Verkoopt u producten met nanodeeltjes?
Nee, de UV werende kleding die ik verkoop is vrij van nanodeeltjes. De UV werende eigenschappen van dit merk worden puur via het materiaal zelf en de manier van weven bereikt. Sommige UV werende stoffen bereiken hun bescherming door middel van chemische toevoegingen. Maar de ZUNBLOCK producten die ik verkoop zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen. De hele productieketen is bovendien traceerbaar.

Wat weet u van nanotechnologie?
Ik weet dat men al in de jaren negentig is begonnen met onderzoek naar nanotechnologie. Zo heb je de discussie over de carbon nanobuisjes in autobanden, die misschien een probleem kunnen vormen wanneer de nanodeeltjes als fijnstof in het milieu terecht komen. We hebben sowieso al veel last van fijnstof in Nederland. Maar nanotechnologie is niet per se goed of slecht. Er zijn bijvoorbeeld belangrijke toepassingen in de medische wereld. Maar we moeten de gevolgen goed onderzoeken. Want wat doen de zilveren nanodeeltjes met het milieu wanneer ze die uit sokken vrijkomen, wanneer deze worden gewassen? Nanodeeltjes kunnen via het spijsverteringskanaal of de longen in het lichaam terecht komen en vandaar via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam worden getransporteerd. Ik vraag me af wat hiervan de gevolgen zullen zijn.

Hebt u kinderen?
Ja, een zoontje van anderhalf.

Zou u uw kind insmeren met zonnebrandcrème met nanodeeltjes?
Ik trek hem UV-werende kleding aan, dus dan hoef ik alleen nog maar zijn gezichtje en handjes in te smeren met zonnebrandcrème. Volgens mij zitten er tegenwoordig in de meeste zonnebrandcrèmes nanodeeltjes. De laatste wetenschappelijke resultaten tonen aan dat de huid een goede barriere is, heb ik gelezen. Dus daarom gebruik ik zonnebrandcreme met nanodeeltjes.

Zou u behoefte hebben aan extra informatie van retailers (bijvoorbeeld de drogist) over producten met nanodeeltjes?
Ik vind wel dat die informatie op het etiket moet staan. Nu is het nog niet verplicht. Ik denk niet dat het zinvol is dat een drogist dit soort informatie op een website gaat zetten. Volgens mij is het beter dat de overheid een lijst met producten en toegestane stoffen op internet zet. Het moet controleerbaar zijn en door een onafhankelijk orgaan worden gedaan.

Vindt u dat er een keurmerk voor producten met nanodeeltjes moet komen?
Eigenlijk zouden er alleen maar veilige producten met nanodeeltjes op de markt mogen komen. Een keurmerk zou dus niet nodig moeten zijn. Het is wel belangrijk, dat je een product kan herkennen, wanneer het nanodeeltjes bevat.

Bent u van plan om producten met nanodeeltjes te verkopen?
Nee. Ik verkoop alleen producten van ZUNBLOCK en die bevatten geen nanodeeltjes.

Hoe informeert u zich over de mogelijke risico’s van een product?
Eerst informeer ik me bij onafhankelijke instanties zoals universiteiten en onderzoeksinstituten over mogelijke risico van dit soort producten. In het geval van UV werende kleding zou dat kunnen zijn, dat er nog extra chemicaliën  (misschien zelfs in vorm van nanodeeltjes)  worden toegepast, om de UV werende eigenschappen te verbeteren. Pas dan vraag ik heel gericht aan de bedrijfsleiding van ZUNBLOCK, of er nanodeeltjes of extra chemicaliën gebruikt worden en of mogelijke andere risico te verwachten zijn.

Hoe bereidt u zich voor op de vragen van consumenten over nanotechnologie?
Ik volg de ontwikkelingen in de industrie en vraag vooral ook informatie bij onafhankelijke instanties. Tot nu toe had ik trouwens nog geen vragen hierover van klanten.