Claudia van Pul

eigenaar Formido Steenbergen

Interview met Claudia van Pul directeur van Formido Steenbergen

Claudia van Pul is directeur van Praxis Roosendaal en Bergen op Zoom en van Formido in Steenbergen. Formido Steenbergen is een bouwmarkt en verkoopt zowel chemische als milieuvriendelijke bouwmaterialen. Te weinig klanten zijn zich bewust van wat ze kopen.  Hierin moet een denkverandering komen, vindt Van Pul.

Verkopen jullie ook producten met nanodeeltjes?
Wij verkopen ongetwijfeld meerdere producten met nanodeeltjes, maar we weten niet precies in welke producten deze zitten. Het enige product waarvan we het zeker weten is de douchereiniger Sealclean van het merk Sealskin. Veel informatie hebben we hier niet over, want de leveranciers geven die er meestal niet bij. Onze klanten vragen er ook niet om.

Als blijkt dat in andere producten nanodeeltjes zitten, blijven jullie die dan verkopen?
In veel spullen zitten schadelijke stoffen. Misschien zijn nanodeeltjes ook wel schadelijk, maar dat is slechts een klein deel van de mogelijk schadelijke stoffen die in de producten zitten. Het zou beter zijn wanneer er over de hele linie een denkverandering gaat plaatsvinden over schadelijke stoffen.
Hoezo?
Het zou best kunnen dat er onderzoek is geweest naar schadelijke stoffen in onze producten, maar deze informatie komt niet tot ons, ook niet in positieve zin. Nanotechnologie hoeft niet slecht te zijn, maar producten zouden wel transparant moeten zijn wat de samenstelling betreft. Wanneer onze klanten bewust hiernaar gaan vragen, dan gaan wij er ook bij de leveranciers naar vragen. De klant zou eigenlijk moeten willen weten wat hij koopt.
Helaas zijn er maar weinig klanten die navraag doen over schadelijke stoffen in het algemeen. Uitzonderingen hierop zijn zwangere vrouwen, die steeds vaker kiezen voor natuurverf. (Bij de Praxis hebben we geen natuurverf, dus daar kiezen ze vaker voor een verf op waterbasis.) Je merkt dat er bij de meeste klanten een heel laag bewustzijn is van wat ongezonde stoffen zijn. Zo kopen de  meeste klanten bijvoorbeeld liever chemische verfverwijderaar dan natuurlijke, omdat ze denken dat deze beter is. Maar dat is niet zo.

Zijn chemische producten goedkoper dan milieuvriendelijke?
Ja, ze zijn goedkoper, want de natuurproducten worden op kleine schaal geproduceerd. Vandaar dat ze duurder in productie zijn. Natuurproducten moeten op andere punten hoger scoren dan chemische, willen mensen hiervoor kiezen, bijvoorbeeld dat het minder stinkt dan chemische producten. Soms kleven er nadelen aan natuurproducten, zoals verven die langzamer drogen of minder hard worden en dus willen veel mensen het product om die reden niet kopen. Voor de meesten is het praktische nut belangrijker dan de milieuvriendelijkheid, ook al stimuleert de overheid milieuvriendelijke producten.

Promoten jullie milieuvriendelijke producten?
In Steenbergen promoten we heel bewust milieuvriendelijke producten. We trekken daar klanten die hier ook bewust voor komen. Bij de Praxis zijn de klanten hier nog nauwelijks mee bezig. Het is veel gevraagd om de verandering van onder af te bewerkstelligen. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet proberen.
In de winkel zetten we stickers bij de groene producten. We hebben er een apart logo voor ontworpen. Op de website van Formido geven we dan informatie over deze producten. Afgelopen jaar hadden we een campagne op de regionale televisie, maar we hebben ook wat advertenties geplaatst.

Vindt u dat er een keurmerk voor producten met nanodeeltjes moet komen?
Nee, dat vind ik niet nodig. Het aantal keurmerken moet je beperken, want de consument ziet door de bomen het bos niet meer. Het wordt te ingewikkeld. Je moet het juist simpel houden.
Het is beter dat er regels komen over hoe je producten maakt. Ik ben een voorstander van het Cradle to Cradle principe: Je houdt er bij het fabriceren rekening mee, dat een product niet schadelijk is voor mens en milieu en dat dit altijd recycleerbaar is op hoogwaardig niveau. Dit betekent dat de energie die daarvoor nodig is, ook duurzaam wordt opgewekt. Daarbij hoort ook dat je transparant bent over hoe een product is gemaakt en waar het uit bestaat. Het zijn een paar simpele basisregels, die moeilijk toepasbaar zijn, want ga maar eens televisietoestellen recyclen. Toch geloof ik dat we met zijn allen hier naartoe moeten. Zo voorkom je ook verdere uitputting van natuurlijke bronnen en nutteloos verbranden van goede materialen.