Paul Rotteveel

product & complicance manager IKEA Nederland

Interview met Paul Rotteveel: IKEA

Paul Rotteveel is product requirement en compliance manager van IKEA Nederland. Hij houdt zich bezig met onder andere de productwetgeving en vangt signalen uit de markt op. Hij ondersteunt salesmanagers als er zaken niet goed gaan, bijvoorbeeld bij veel returns. IKEA verkoopt nog geen producten met nanodeeltjes, maar onderzoekt wel de mogelijkheden voor veilige producten op dit gebied.

Wat voor producten verkoopt u?
Alleen spullen die we zelf produceren, zoals meubelen en huishoudelijke artikelen. We regelen alles zelf, dus ook verpakking en transport. We bepalen zelf welke materialen we gebruiken en houden ons nauw aan relevante wetgeving zoals o.a. de REACH richtlijnen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld geen pvc en geen teak en al jarenlang geen lakken meer. We nummeren alles en hebben een eigen laboratorium dat alles test. 

Hebt u enig idee welke van uw producten nanodeeltjes bevatten? 
Dat weten we nog niet. Voor zover ik weet wordt die techniek niet toegepast bij IKEA, maar ik zal het navragen in Zweden bij ons hoofdkantoor en in Brussel, waar we toekomstige wetgeving volgen.

Hebt u enig idee in hoeverre nanodeeltjes schadelijk kunnen zijn voor gezondheid en milieu?
Nee, daar hebben we als IKEA Nederland geen duidelijk beeld van.
Zou u uw baby, als u die zou hebben, melk geven uit een nanobabyfles?
Dat weet ik niet, want ik weet niet of het een veilig product is.

Hoe informeert u zich over de mogelijke risico’s van nanoproducten?
Dat moet nog gebeuren, omdat we nog niet met deze vragen geconfronteerd zijn. We richten ons op de REACH wetgeving, maar we gaan communiceren met het kantoor in Brussel en Zweden of daar al meer bekend is over nanotechnologie in verband met onze producten.

Hoe gaat u om met de onzekerheden omtrent de risico’s van nano?
We hebben nog geen standpunt over nanotechnologie, omdat er nog te weinig over bekend is.

Bent u bereid of misschien al van plan om op korte termijn onderzoek te laten doen naar de gezondheidsrisico’s van nanotechnologie bij uw producten?
We staan open voor technieken en onderzoeken naar nanotechnologie en we zijn ook benieuwd wat  de onderzoeken naar nanotechnologie elders hebben opgeleverd. Ik ga dit ook navragen in Zweden en in Brussel.

Hebt u al een intern beleid met betrekking tot veilige producten en zo ja wat zijn de belangrijkste elementen van uw beleid?
We doen zelf onderzoek naar de veiligheid van de producten, we produceren zelf de producten en we houden ons aan de REACH wetgeving, maar we hebben nog geen standpunt n.a.v nanotechnologie, omdat er nog te weinig over bekend is.

Hoe bereid u zich voor op de vragen van consumenten?
Wat nanotechnologie betreft is dit nog niet aan de orde geweest. Ik zal in Zweden bij mijn collega’s navragen of ze er in andere landen al mee bezig zijn. Ook in Brussel bij de Europese Commissie gaan we deze vraag bij onze mensen voorleggen. In de Nederlandse winkels zijn nog geen vragen geweest over nanotechnologie. Vragen van klanten worden doorgaans in de winkels zelf beantwoord. Komen ze er niet uit, dan wordt er contact opgenomen met het online contactcenter waar gespecialiseerde mensen werken. Daar is de nanovraag ook nog niet langsgekomen. Mocht de vraag komen en  niet beantwoord kunnen worden dan wordt deze doorgespeeld naar ons. Dit doen we altijd zo wanneer consumenten vragen naar schadelijke stoffen. Over het algemeen zijn Nederlandse consumenten minder kritisch met betrekking tot schadelijke stoffen dan Duitse. Vrouwen zijn vaak ook kritischer dan mannen en vooral wanneer het om babyproducten gaat.

Bent u bereid om op uw producten te vermelden of deze nanodeeltjes bevatten?
Op onze producten staat niet precies hoe deze tot stand zijn gekomen en wat er allemaal in zit. We staan er wel garant voor dat producten zo veilig mogelijk zijn en dat deze aan de REACH maatstaven voldoen.

Bent u van plan informatie over nanotechnologie in uw producten anderszins te vermelden door middel van campagnes of op internet?
We geven geen gedetailleerde informatie op productniveau, want dat is niet conform ons beleid. We leggen wel op onze internetsite uit dat we ons strikt houden aan de REACH wetgeving en we leggen uit wat de REACH wetgeving inhoudt voor onze producten. Als nano daar onder gaat vallen, dan zal ons beleid ten opzichte van nanoproducten daar ook op worden afgestemd.

Interview: Anne de Haan, Karmijntekst
Film: Ipsovideo